Bragt i Mad & Vin
Valpolicella til vintermaden
Vinene fra Valpolicella distriktet i det nordøstlige Italien er blandt de allerbedste fra støvlelandet. Det er her Amarone vinen hører hjemme.
Tekst: Max Jørgensen
Lars Christensen og Annette Horn er indehaver af den lille hyggelige butik, Lahvino i hjertet af Viborg. Her sælges kun italiensk vin og italienske specialiteter. Varerne importerer de selv fra Italien, og et par gange om året sætter parret sig ind bag rattet og kører mod syd for at hente ny inspiration og finde nye varer.
Amaronens hjemegn
På en af disse ture rejste de til Valpolicella distriktet tæt på Gardasøen og storbyen Verona. Her producerer vinbønderne dejlige og kraftige rødvine, der er noget af det ypperligste indenfor italiensk vinkunst.
Den helt traditionelle Valpolicella vin er forholdsvis lys og har en frisk duft af mørke kirsebær med et strejf af mandler. Den er let i modsætning til en anden af områdets vine, Amarone, som er en meget kraftig vin både i smag og styrke. Den smager af blommer, chokolade og tobak, og alkoholstyrken ligger omkring 15-16 procent.
De bedste Amarone vine ligger solidt placeret i rødvinenes Superliga, og det er da heller ikke nogen billig vin. Til gengæld giver den en smagsoplevelse for livet.
Amarone til juleanden
Amarone egner sig fortrinligt til den kraftige danske vintermad, og skal der vin på bordet juleaften er den en glimrende løsning.
Lahvino fører en Amarone, der hører til blandt de bedste. Den leveres af en af Valpolicella distriktets mindre vinproducenter, Umberto Cavedini, som har en årlig produktion på kun 7.000 flasker vin fra seks hektar vinmarker.
Vinen fremstilles af druerne Corvina, Rondinella og Molinara, som tørrer i fire måneder, hvor de skrumper ind til en tredjedel og nærmest bliver rosinagtige. Det giver en høj sukkerkoncentration og dermed masser af ”guf” for gærcellerne. Vinen lagrer på fade i minimum 2-2½ år og derefter en periode på flaske.
Den høje alkoholprocent betyder også stor holdbarhed på vinen, som snildt kan gemmes i adskillige år.
- Amarone er så kraftig og fuld af smag, at den fint kan nydes alene, men den kan klart anbefales til juleanden og de brunede kartofler. Den er også god til stærke oste, og så egner den sig perfekt som ”meditationsvin”, siger Lars Christensen.
Recioto til desserten
Synes man Amarone er for kraftig, er Valpolicella Superiore Ripasso fra Cavedini måske løsningen på akkompagnementet til julemaden. Ripasso betyder ”genpasseret” og det hentyder til den teknik, der bruges til fremstillingen. Den almindelige Valpolicella vin lagres en kort periode sammen med druekvaset fra Amaronen. Det giver mere krop og karakter samtidig med, at noget af Amarone sødmen også følger med.
Til desserten anbefaler Lars Christensen Cavedini Recioto della Valpolicella, som er en rød, sød dessertvin, der fremstilles af de samme druesorter som rødvinene. Smagen er tyk og saftig, og denne vin vil egne sig perfekt til ris a la mand'en, ligesom den vil være en god ledsager til chokolade og fyldige desserter. En anden mulighed som dessertvin er Cavedini Monte Bete Bianco Passito, som er fremstillet på lyse druer.
Gavekurv med italienske specialiteter
Lars Christensen og Annette Horn har importeret vin i otte år og har lige fejret to års jubilæum som ejere af butikken. Det, der oprindeligt begyndte som en hobby, er nu blevet en levevej. Og hen ad vejen er sortimentet blevet udvidet betragteligt, så det ikke kun er vin, der sælges fra forretningen i Ll. Sct. Pederstræde og fra web-butikken. Pesto, oliventapenader, olier, kaffe, småkager, pasta og selvfølgelig den populære grappa er nu også at finde på hylderne.
På www.Lahvino.dk kan man i fred og ro studere et stort udvalg af det udsøgte sortiment, læse vinanmeldelser og bestille varer. Og her op til den søde juletid var det måske en idé at overveje en gavekurv med vin og specialiteter fra Italien til medarbejderne, samarbejdspartnerne eller en god ven/veninde.
Til toppen |
|