Forside > Referencer > Artikler > Musvåge på havebesøg  

Pressemeddelelse fra Haveselskabet:

Musvåge på havebesøg
Haveselskabet fik et brev og et billede fra en læser. En musvåge landede helt inde ved småfuglenes foderplads i hendes have.

Tekst: Max Jørgensen
Foto:
Irma Christensen, Vokslev

Musvågen er en af de mest almindelige rovfugle i Danmark, og det er ikke usædvanligt at se dem svæve over markerne eller sidde på en hegnspæl langs vejen, mens de tålmodigt venter på byttet.

Men i år er der tilsyneladende ekstra mange musvåger, hvis vi ellers kan stole på de henvendelser, vi har fået fra et par af vores læsere. Og det kan vi roligt gøre, mener vicedirektør Henrik Sell fra Naturhistorisk Museum i Århus.

”Der er et stort træk af musvåger over Danmark denne vinter, fordi der er faldet meget sne i Norge og Sverige. Derfor har de svært ved at finde føde, og så vælger mange af dem at trække sydpå for at overvintre”, siger han.

Skræmte småfuglene væk
Irma Christensen fra Vokslev ved Nibe er en af de læsere, der har skrevet til Haven om sin oplevelse med den flotte rovfugl.

Hun fortæller, at hun havde besøg i sin have af en musvåge, som slog sig ned ganske tæt på et foderbræt. De spisende mejser og spurve ved foderbrættet flygtede øjeblikkeligt og skjulte sig i en busk, hvor de opmærksomme og fulde af ærefrygt holdt øje med gæsten.

”Vi har set den mange gange på marken nedenfor huset og i asketræet ved hønsegården, men den har aldrig været så tæt på vores hus. Den sad og kiggede sig omkring i et kvarters tid, før den fløj igen. Da den forsvandt, gik der ikke mange sekunder, før småfuglene igen indtog foderbrættet”, fortæller Irma Christensen.

Overskrider grænser
Måske er den nærgående musvåge et syn, som bliver mere almindeligt fremover. Henrik Sell forklarer, at antallet af musvåger støt og roligt er vokset, siden det blev forbudt at skyde rovfugle i 1960'erne. Desuden er de seneste års milde vintre måske en medvirkende årsag til fremgangen.

”Når der er mange musvåger, bliver de nogle gange nødt til at ”overskride grænser” for at finde føde. De bliver mindre frygtsomme, og vi oplever dem som mere nærgående, forklarer han.

Musvågen findes over hele landet. Den kan blive mellem 50 og 60 centimeter lang og har typisk et vingefang på 110-130 centimeter. Fjerdragten er meget varieret fra helt lyse til meget mørke nuancer. Små pattedyr, fugle og ådsler står på rovfuglens menukort. Forskerne anslår, at der normalt er omkring 5000 ynglende par i Danmark.