Forside > Referencer > Artikler > Køb ordentligt grej til hjemmebiografen  

Bragt i "Bolig", et tillæg til BT:

Køb ordentligt grej til hjemmebiografen
Mange forretninger lokker med komplette surround-anlæg til 2.000 kroner. Men det er alt for billigt, advarer Hi-Fi klubben.

Tekst: Max Jørgensen
Foto: Hi-Fi klubben


De seneste år har titusindvis af danskere købt surround-udstyr til deres hjemmebiograf, og tendensen ser ud til at fortsætte med uformindsket kraft. Overalt vrimler det med fristende tilbud på udstyr, som lokker med ægte surround-oplevelser til næsten ingen penge. Men meget af det billige grej er slet ikke i stand til at levere en ordentlig lyd. Det siger Jens Holst Larsen, der er product director i Hi-Fi klubben.

- Lyden er i høj grad afgørende for, hvor god en filmoplevelse, man får hjemme i stuen, og den flotte biograf-lyd kan ikke genskabes gennem en billig forstærker og et sæt køkkenhøjtalere. Et komplet surroundanlæg til 2.000 kroner er simpelthen for billigt, og det giver kunden en dårlig oplevelse, siger han.

Størrelsen er vigtig
For at hjælpe folk lidt på vej i hi-fi junglen har Jens Holst Larsen nogle råd, der kan guide kunden uden om de værste faldgruber. Det første handler om vægt.

- En god forstærker er kendetegnet ved, at den vejer godt. Omkring 10 kilo, så kan den yde det, der skal til. Hos højtalerne er det mere størrelsen, det drejer sig om. Tommelfingerreglen siger, at satellitterne skal være på størrelse med en halvliters mælkekarton, men jo større, jo bedre.

- Subwooferen skal naturligvis også have en vis størrelse for, at anlægget kan spille tilfredsstillende. Ellers kommer Arnold Schwarzenegger bare til at lyde ligesom Mickey Mouse, siger Jens Holst Larsen og understreger, at det selvfølgelig også er vigtigt at placere højtalerne korrekt i stuen og bruge nogle ordentlige kabler til at forbinde det hele med.

Køb mærkevarer

Desuden råder han folk til at tjekke, hvilke lydformater forstærkeren understøtter, inden de køber udstyr. Der er nemlig to formater som er absolut minimum for at sikre en god oplevelse, Dolby Digital, Dolby Pro Logic II og helst også DTS.

Derudover skal man sørge for, at dvd'en ikke kun er god til billedgengivelse. Hvis man vil have maksimal udbytte, skal den kunne afspille alle de lyd- og filformater, der findes på markedet, og det er efterhånden en hel del. MP3, SACD, CDR/RW, VCD og JPEG for at nævne nogle stykker. Så kan man nemlig bruge sin maskine til at afspille både dvd'er, almindelige cd'er og hjemmebrændte cd'er med musik, film og fotos.

Men hvis 2.000 kroner er for lidt for et surround-anlæg, hvor meget skal man så ofre?

- Mit bud er 6-7.000 kroner for en forstærker med integreret dvd og omkring 3.000 kroner for nogle gode højtalere. Så er man godt kørende. Vi råder folk til at gå efter mærkevarer, og her vil jeg naturligvis anbefale vores egne produkter, smiler Jens Holst Larsen og nævner NAD's L70 dvd-receiver og et sæt B&W-højtalere som et godt tilbud i den prisklasse.

På Hi Fi klubbens hjemmeside www.hifiklubben.dk kan man læse meget mere om surround-sound og få oplyst nærmeste forhandler.

Til toppen